200 km fietsen voor een bossche bol!

Zaterdag 20 februari was het eindelijk zover. De fietstocht van Heerenveen naar Den Bosch voor (hoe kan het ook anders): de Bossche bol! Een project waar ik een half jaar aan gewerkt had, moest nu nog even uitgevoerd worden. Het doel van deze actie was om zoveel mogelijk aandacht te vragen voor de ziekte diabetes. Dat was gelukt. Nu de fietstocht zelf nog..

Om 03:30 ging de wekker. Met een slaperig hoofd plaatste ik de eerste foto op mijn Instagram account. ‘We hebben er zin in!’ stond er. Ik had weinig geslapen door alle zenuwen en het enthousiasme. Om 04:30 vertrokken wij richting het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen. Eenmaal aangekomen zei ik tegen Dennis: ‘Daar staan onze eerste fans al!’. Er stond een auto me de lampen aan te wachten op een parkeerplaats. We haalden de fietsen van de auto, deden de veiligheidshesjes aan en waren klaar om te gaan. Tot onze verbazing stapten er ineens drie mensen uit de auto die we eerder zagen. Bij ons vertrek werden we uitgezwaaid en aangemoedigd door onze (schoon)ouders, vriendinnen en ja.. Er stonden om 05:00 zelfs volgers! Hier was ik erg van onder de indruk. Geweldig om te zien dat mensen zo meeleven met een actie die jij hebt bedacht.

De eerste uren gingen als een speer. Familie, vrienden en volgers konden ons volgen via een Live locatie. Rond 6:30 kwamen Dennis en ik al aan in Lemmer. Hier hadden we afgesproken met Marco Keyzer (fotograaf Friesch Dagblad). Er werden mooie foto’s gemaakt die in de krant geplaatst werden. Het was een mooie locatie, want op deze plek gingen wij de provincie Friesland uit!

Na een korte pauze vervolgden wij onze reis. We besloten de volgende pauze in Biddinghuizen te houden. Achteraf gezien een stomme fout, want dit was 52 km (of te wel één vierde deel van de reis). Eenmaal in Flevoland begon de vermoeidheid ook wel toe te slaan. Als je mij vraagt wat het minst leuke stuk was, weet ik gelijk het antwoord. De weg in de Flevopolder was gewoon heel erg saai. De wegen gaan daar alleen maar rechtdoor en daarnaast stond er ook nog een vrij harde tegenwind, maar ja.. We moesten en zouden Den Bosch halen!

Op een gegeven moment dachten wij het zwaarste stuk langs het IJsselmeer gehad te hebben. Helaas bleek dit niet zo te zijn. De route stuurde ons een dijk op en wat zat er achter die dijk? Juist.. Het IJsselmeer. Keiharde tegenwind en het was ook nog eens een heel lang stuk. Op datzelfde moment belde Omrop Fryslân voor een telefonisch interview. Klik hier om het interview te luisteren.

Toen wij de weg naast het IJsselmeer gepasseerd hadden, kwamen wij van een grote hoge brug. Aan het einde van de brug zagen wij onze vriendinnen, maar ook zagen wij heel veel camera’s. Ik zei tegen Dennis: ‘Wauw.. Misschien zijn dat wel mensen van Hart van Nederland, Editie NL en de NOS!’. Enthousiast fietste ik er langs met een grote glimlach op mijn gezicht, maar er viel mij iets op. Ze zeiden niet dat wij moesten stoppen. Even later hoorde ik van mijn vriendin dat dit vogelspotters waren. Dat viel even tegen haha..

Op een gegeven moment zagen we Biddinghuizen op de borden. We dachten dat we er bijna waren, maar dat viel nog vies tegen. We hadden hier hele erge tegenwind en zagen het beide even niet meer zitten. Na heel wat klagen zagen we ineens de volgauto weer. We waren in Biddinghuizen! Hier hebben we even een plaspauze gehad en namen we beide een broodje.

Maar al snel besloten wij weer om op de fiets te stappen. Het begon nu echt pittig te worden. De eerste kilometers gingen super snel, maar waarschijnlijk iets te snel. We kregen pijn aan onze kont, bovenbenen en de waardes van Dennis begonnen moeilijk te doen. Dennis heeft sinds zijn vierde diabetes en gebruikt de FreeStyle Libre sensor. Het verschil met mijn sensor is dat mijn sensor om de 5 minuten de waardes doorstuurt naar mijn pomp. Dennis moet de sensor zelf scannen als hij wil weten wat zijn waarde is. Tijdens een fietstocht zoals dit heb je daar niet altijd zin in en daarnaast is het ook gewoon een onhandige bezigheid. Vandaar dat hij vaak te laat achter een hypo kwam waardoor wij een verplichte pauze in moesten lassen.

Wij hadden zoveel geluk met het weer. Een paar maanden geleden had ik met de hoofdsponsor Maarten de Gruyter de fietspakken besteld. Wij dachten dat het heel koud ging worden en daarom besloten we dikke winterpakken te bestellen. Nou.. Op een gegeven moment kon zelfs het jasje uit. Echt ideaal! De fietsbrillen van Evil Eye hadden wij gekregen van Smit Optiek Drachten. Deze hebben wij de hele fietstocht opgehad en zaten fantastisch. Ze hielden goed de wind uit onze ogen.

Met mijn waardes ging het tijdens de fietstocht erg goed. De dames in de volgauto vroegen steeds of wij ook wat wouden eten of drinken. Zelf heb ik hier vrij weinig gebruik van gemaakt. Ik leefde helemaal in het moment en had super veel zin om in Den Bosch aan te komen. Nog niet wetende wat ik daar allemaal zou aantreffen..

In Veenendaal had ik afgesproken met Elsbeth en Marieke. Zij zijn werken bij het Diabetes Fonds en hebben mij een half jaar lang geholpen met de actie. Een bijzonder moment om ze voor het eerst te ontmoeten. We kregen warme chocolademelk en gingen live op Instagram om vragen van kijkers te beantwoorden. Een leuk en emotioneel moment. Geen idee waarom. Op dat moment besefte ik pas waar wij mee bezig waren. Na de gezelligheid stapten wij weer op de fiets. We hadden namelijk nog wat kilometers te gaan..

Het stuk wat daarna kwam waren echt de laatste loodjes. Dennis bleef hangen in hypo’s en daarom vroegen wij ons af of het wel verstandig was om door te gaan. We baalden er beide van, maar besloten toch om door te zetten. We voelden allebei een bepaalde druk om te presteren. Er hadden meer dan 1500 mensen gedoneerd voor de actie en we zaten toen bijna op de €25.000,00. We moesten en zouden Den Bosch halen!

Terwijl wij elkaar er doorheen sleepten, genoten wij ook echt van de omgeving. Wat heeft Nederland mooie plekken. Wij verbaasden ons vooral over Noord Brabant. Wauw! Aan ons allebei kon je merken dat wij het hadden gehad. De gesprekken vielen een beetje stil en we keken alleen maar om ons heen. Ook niet zo gek, want we zaten al dik over de 150 km. Dat zou alleen al een goede actie kunnen zijn haha.

Op een gegeven moment fietsen wij in de laatste dorpjes waar we doorheen zouden komen, voordat we in Den Bosch zouden aankomen. We verbaasden ons erover waarom Den Bosch nog niet op de borden was verschenen. En toen in eens: ‘s-Hertogenbosch. Uit blijdschap kwam er uit ons beide een kleine oerkreet. We waren allebei erg blij en kregen ineens weer veel motivatie om de laatste kilometers te knallen.

En dan kom je ineens bij het bord van Den Bosch. Weer een emotioneel moment. Beide waren wij kapot en we twijfelden zelfs of we wel bij het bord een foto moesten maken. Onze kont deed zoveel pijn! Na een leuke foto en de laatste aanmoediging van onze vriendinnen stapten wij weer op de fiets. Niet veel later kwamen wij twee volgers van mijn Instagram account tegen. Ze hadden ons opgewacht om de laatste meters samen te fietsen.

We kwamen steeds dichter bij de bakkerij en waren allebei aan het vechten voor de laatste meters. We hadden al besproken dat we snel even wat foto’s gingen maken, maar dat we daarna snel naar het hotel zouden gaan. Het leek een strak plan, maar toen wij de hoek om gingen naar bakkerij Jan de Groot schrokken wij allebei. Er stonden veel volgers, pers en er was zelfs een finish gemaakt. Dit was een complete verrassing!

Vanaf dat moment vloog alles aan mij voorbij. Er stonden verschillende fotografen die van alles van ons wouden weten. Er werden dingen geroepen zoals ‘Sam, in deze camera kijken!’, ‘Blijven lachen, Dennis!’ en ‘Wat hebben jullie gegeten?’.

Op een gegeven moment besloot ik even een rondje te maken bij alle mensen die er stonden. Ik bedankte de Fietsersbond voor het regelen van de finish, Listy gaf ons een bierpakketje en ineens ontmoette ik Nadia ( @nadiabetes ). Ik volg haar al sinds de eerste weken na mijn diagnose voor tips en ervaringen. Heel bijzonder om iemand dan eindelijk in het echt te ontmoeten. En ook alle andere volgers die daar waren: heel erg bedankt! Dit deed zoveel met mij. Het liet mij zien waarvoor ik mijn verhalen deel. Mensen die mij dankbaar zijn dat ik zo open en eerlijk over mijn diabetes ben. Dit geeft zoveel positieve energie!

Door alle drukt die het met zich meebracht, vergat ik bijna een foto met de cheque te maken. Op dat moment stond het bedrag op €23.919,00. Ik besefte ineens wat ik had opgezet. Zoveel geld voor onderzoek naar diabetes. Ik wou het groot aanpakken en ja.. Dat is erg goed gelukt!

Rond half acht besloot mijn familie om te vertrekken. Er waren zoveel mensen die iets van mij wouden dat het allemaal iets teveel werd. Ik moet ook eerlijk zeggen.. Dat uur is echt voorbij gevlogen. Pas later op de hotelkamer besefte ik wat er allemaal was gebeurd. In de hotelkamer hadden we eten besteld, stapte ik onder de douch en al snel daarna lagen wij in bed. Ik was moe en al snel viel ik in slaap. Helaas was het wel weer een slechte nacht. Ik gloeide nog helemaal na van de inspanning en mijn knieën deden pijn van het fietsen.

Mijn vriendin en ik hadden een overnachting in de Bossche Kraan. Dit is letterlijk een kraan die omgebouwd is tot hotelkamer. Een fantastische plek om uit te rusten van dit bijzondere avontuur. Een half jaar heb ik mij dagelijks ingezet om zoveel mogelijk aandacht te vragen voor deze ziekte. Had ik het verwacht dat het zo groot zou worden? Nee, maar natuurlijk wel gehoopt!

Van veel mensen kreeg ik te horen dat ik nu maar lekker moest uitrusten. Natuurlijk is dat ook wel zo, maar ik had een half jaar naar dit moment toegewerkt. Ik vond het raar om dan nu in eens te zeggen: het is klaar! Daarom had ik zondag 21 februari nog verschillende interviews met Omroep Brabant, het Friesch Dagblad en de Drachtster Courant. En maandag 22 februari kwam ik zelfs nog op de radio bij NPO FunX. Heel gaaf om dit mee te mogen maken.

Vandaag is het vier dagen na de fietstocht. Ik merk dat het allemaal begint te landen. Het is goed dat het nu voorbij is, maar aan de andere kant vind ik het ook jammer. Ik heb een half jaar met veel plezier samengewerkt met het Diabetes Fonds. Het was letterlijk een dagtaak geworden. Daarom blijf ik mij inzetten voor deze organisatie. Op wat voor manier? Daar ga ik nog over nadenken. We hebben afgesproken contact te houden. Wie weet wat het mij nog gaat brengen na dit geweldige avontuur.

De actie heeft veel media-aandacht gekregen. Hieronder staan alle artikelen die in het weekend van 20 februari 2021 zijn geplaatst.

https://www.ad.nl/den-bosch/sam-19-en-dennis-24-fietsen-van-friesland-naar-bakermat-van-bossche-bol-ondanks-schommelende-suikerspiegel~af5c018e/

https://www.omropfryslan.nl/nijs/1036021-sam-mebius-19-folbringt-fytstocht-tsjin-diabetes-hast-25000-euro-binnen

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3346389/sam-heeft-diabetes-en-fietst-200-kilometer-voor-een-bossche-bol

https://denbosch.fietsersbond.nl/2021/02/21/sam-mebius-fietst-bijna-e-25000-bij-elkaar-voor-diabetesfonds/

https://www.grootheerenveen.nl/grootheerenveen/algemeen/sam-mebius-19-haalt-met-fietstocht-tegen-diabetes-bijna-25-000-euro-binnen

https://www.rondomvandaag.nl/regio/leeuwarden/gezondheid/24142/sam-mebius-volbrengt-zijn-fietstocht-naar-den-bosch-voor-diabetes

https://www.bosscheomroep.nl/nieuws/algemeen/1047293/bekende-bosschenaar-helpt-fietsende-fries-bij-zijn-tocht-voor-d

https://www.grootfryslan.nl/grootfryslan/algemeen/sam-mebius-19-haalt-met-fietstocht-tegen-diabetes-bijna-25-000-euro-binnen

https://drachtstercourant.nl/artikel/1153573/sam-mebius-uit-drachten-19-fietst-geld-bijeen-tegen-diabetes.html

https://www.bd.nl/den-bosch-vught/sam-19-en-dennis-24-fietsen-van-friesland-naar-bakermat-van-bossche-bol-ondanks-schommelende-suikerspiegel~af5c018e/

https://www.ed.nl/den-bosch/sam-19-en-dennis-24-fietsen-van-friesland-naar-bakermat-van-bossche-bol-ondanks-schommelende-suikerspiegel~af5c018e/

https://www.destentor.nl/koken-en-eten/diabetespatienten-fietsen-van-friesland-naar-bakermat-bossche-bol-daarin-zit-minste-suiker~af5c018e/

https://www.tubantia.nl/koken-en-eten/diabetespatienten-fietsen-van-friesland-naar-bakermat-bossche-bol-daarin-zit-minste-suiker~af5c018e/

https://www.bndestem.nl/koken-en-eten/diabetespatienten-fietsen-van-friesland-naar-bakermat-bossche-bol-daarin-zit-minste-suiker~af5c018e/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *