DIABETES? NU EVEN NIET..

Dat is een gedachte die de laatste tijd veel door mijn hoofd spookt. Ik heb nu 5 maanden diabetes type 1 en het mag van mij nu wel weer ophouden. Kan iemand het even van mij overnemen? Of kan ik gewoon even een pilletje krijgen waarmee het over is? Mijn waardes zijn nu redelijk stabiel, maar dat gaat niet vanzelf. Op het moment beheerst de diabetes meer mijn leven dan ik zelf doe. Hoe graag ik dat ook andersom wil hebben.

Bijvoorbeeld een hypo als je net wil gaan sporten of slapen. Ik heb beide al een aantal keer meegemaakt. Je moet dan eerst wat eten en drinken voordat je weer verder kan. Super vervelend! Nadat je wat hebt genomen zou je gelijk kunnen slapen, maar dat durf ik nog niet zo goed. Ik heb liever een bloedglucose van 7 of 8. Een paar weken geleden schreef ik dat ik niet zoveel voel van een hyper. Dat is nu anders. Als mijn bloedglucose hoger dan 13 gaat, voelt het net alsof ik een hele dag hard gewerkt heb. Ik ben dan in eens moe en krijg het vaak ook erg warm. Op die momenten moet ik mijn bezigheden alweer aanpassen, want overbluffen gaat dan gewoon niet..

Over de sensor op mijn buik durf ik bijna niet te zeuren. Ik mag namelijk blij zijn dat ik deze gewoon vergoed krijg. In Nederland is dat namelijk niet vanzelfsprekend. Als je deze sensor wilt, moet je hem 9 van de 10 keer zelf betalen.. Gelukkig zijn Orietta en Loes van Sensorvergoeding er druk mee bezig hier verandering in te brengen. Kijken wat jij kan doen? Kijk op: https://sensorvergoeding.nl/

Laat ik het maar zo zeggen: ik vind het super vervelend dat ik de hele dag 2 plakkers op mijn buik heb. Dan doel ik dus op de sensor, maar ook op het infuus met een draadje die naar de pomp gaat. Ohja.. De pomp heb ik ook nog de hele dag aan mijn lijf hangen! Ik begrijp nu heel goed waarom er zoveel mensen zeiden ‘Een draadjes pomp.. Weet je het zeker?’. Ik heb al een aantal keer gehad dat mijn pomp valt en (bijna) mijn infuus eruit trekt. Dat doet pijn, maar laat je vooral erg schrikken! Ook blijf ik vaak ergens achter hangen of zit het draadje weer in de knoop met de pompclip.. Super fijn, not!

Tijdens het maken van dit bericht denk ik wel: ‘Heb ik het echt zo zwaar of overdrijf ik het een beetje?’. Eerlijk gezegd denk ik het niet. Ik zit 87% binnen doelbereik. Super goed, maar diabetes is meer dan alleen de suikerwaardes. Op het ene moment voel je je super goed, maar dat kan 5 minuten daarna ook alweer voorbij zijn. Gevoelens en bezigheden hebben daar een grote invloed op. Helaas..

Daarom denk ik vaak: ‘Diabetes? Nu even niet!’. Ik denk nog vaak aan de week in Disneyland Parijs. Hier kon ik nog alles eten, hoefde ik geen rekening te houden met een hypo of hyper, ik had nog niks op mijn buik, ik voelde me top fit en ja.. Ik kan nog wel even zo door gaan. 1 ding is zeker. Het voelt fijn om mijn frustraties weg te typen, maar het neemt mijn diabetes niet weg. En helaas kan (nog) niemand dat..

Tijdens het typen betrap ik mijzelf op een grote fout. Hierboven zeg ik dat ik in Disneyland Parijs nog alles kon eten, maar dat is niet veranderd. Ik kan gelukkig alles nog eten, maar ik moet er gewoon veel rekening mee houden. En natuurlijk alles met mate.. Maar is hetzelfde voor iemand die geen diabetes type 1 heeft.

2 reacties op “DIABETES? NU EVEN NIET..&rdquo

 1. Lieve sam….wat snap ik jefrustratie en wat zou ik met alle liefde de diabetesvan jou overnenen…kon dat maar…
  We zijn trots op jpu!

 2. Hoi sam, ik heb net je bericht gelezen,
  Vind het ook echt naar voor je!
  Maar zo flink van je hoe je hier alles beschrijft!
  En je schrijft ook zo puur en eerlijk!
  Heb echt respect voor je!
  Dikke knuf van karin moltmaker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *