PASEN

De paasdagen waren mijn eerste feestdagen met diabetes. Weer een nieuwe ervaring, omdat je op deze dagen toch vaak lekker wilt eten. Als diabeet is dit ook mogelijk, maar moet je wel goed rekening houden met de hoeveelheid van wat je neemt. Je kan het spuiten dan hierop afstemmen. Zelf durfde ik het nog niet zo goed aan om buiten het schema van de diëtist te eten, maar alsnog heb ik wel lekker gegeten.

Doordat ik wist dat we ’s avonds gingen gourmetten, wou ik tijdens de lunch niet teveel bij gaan spuiten. Ik heb toen gekozen voor 2 bruine boterhammen en een croissant. In dit croissantje zaten 17 koolhydraten. Dit is te vergelijken met een gewone boterham. ‘S middags mag ik van de diëtist 3 boterhammen en daarom hoefde ik nu niks bij te spuiten. Mijn suikerwaardes reageerden hier goed op. Ik bleef mooi stabiel rond de 7 mmol/l.

‘S avonds gingen we gourmetten. Ik was druk bezig met het berekenen van de hoeveelheid die ik moest gaan spuiten. Ik heb 2 soorten insuline pennen. De Novorapid en de Tresiba. De eerste is om het eten op te vangen en die tweede zorgt ervoor dat ik de hele dag stabiel ben. Door alle stress en drukte met het uitrekenen hoeveel ik moest spuiten was ik de Tresiba vergeten.

Ik kwam hier de volgende ochtend pas achter en raakte in de stress. Dit had ik nog nooit gehad in die eerste 8 weken. Ik was bang dat ik die dag erg omhoog zou schieten in de waardes, maar dit viel gelukkig mee. Wel zat ik wat hoger dan normaal, maar dat is logisch. Je mist dan toch even 31 eenheden insuline van de Tresiba. Ik heb het opgelost door ’s ochtends de helft van wat ik normaal spuit te spuiten. 15 eenheden in mijn geval. Dit werkte goed! Ik hoefde hem de rest van de dag niet te corrigeren. Ondanks dat kleine foutje heb ik leuke paasdagen gehad!

Eén antwoord op “PASEN”

  1. Hey Sam nogmaals , heel goed dat je dit hebt opgezet , want het is goed voor jou verwerking en mensen die er mee te maken krijgen kunnen er kennis en steun uit putten . Heel goed . En de side ziet er echt heel gelikt en professioneel uit . En ik besef ook door jou verhaal dat het best wel heftig is/ was . Maar gelukkig weet je inmiddels ook dat er ondanks alles ALTIJD iemand naast je staat ( ook al beseffen en voelen we dat niet altijd ) Ik ben trots op je en een zegen van je(ouwe) baas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *